Sådan kommer du i gang med et nulbaseret budget (zerobased budget)
Hvad er et nulbaseret budget?
Et nulbaseret budget betyder, at hver krone af din indkomst tildeles en specifik opgave, så dine indtægter minus dine udgifter er lig med nul. Målet er at få fuld kontrol over din økonomi. I min Budget Planner er der ark du kan benytte til dit nulbaserede budget, og jeg har også løse ark til download, der kan købes på min webshop HER . Du kan dog også sagtens bruge en helt almindelig skriveblok!
Trin-for-trin Guide:
- Notér din indkomst: Start med at skrive ned, hvor meget du tjener hver måned efter skat. Inkluder alle indtægter, som fx løn, børnepenge og sideprojekter.
- Oplist dine udgifter: Lav en liste over alle dine faste og variable udgifter. Dette inkluderer husleje, gæld, mad, transport, underholdning osv.
- Tildel hver krone: Begynd at fordele din indkomst til hver udgiftskategori. Målet er at få dine indtægter minus dine udgifter til at være præcis nul. Hvis der er penge tilbage, kan du tildele dem til opsparing eller gældsbetaling.
- Evaluer og justér: Når måneden er i gang, track dit forbrug i enten en notesbog eller i min budget planner, hvor der er ark til dette formål. Dette sikrer, at du holder dig på sporet og undgår at overforbruge.
Når man fører et nulbaseret budget, er det vigtigt at have en buffer/Cushion. En buffer er en ekstra pulje penge i dit budget, der hjælper dig med at håndtere uforudsete udgifter. Selvom du har planlagt dine faste udgifter, kan der altid komme overraskelser, eller måske har du brug for at overskride en af dine forbrugsposter som fx. madposten. Ved at have en buffer på f.eks. 500-1000 kroner i budgettet undgår du at skulle bruge kreditkort eller tage af opsparingen.
Tips til succes med nulbaseret budgettering:
- Hold dig til planen: Prøv at undgå impulskøb og følg budgettet, så godt du kan.
- Opdater regelmæssigt: Tjek dit budget mindst én gang om ugen for at sikre, at du holder dig på sporet. Personligt gør jeg det dagligt, men det er fordi, jeg elsker at rode med det.
- Vær realistisk: Sæt realistiske beløb for hver kategori, så budgettet er bæredygtigt.
Ved at bruge et nulbaseret budget får du et klart overblik over din økonomi, og du vil nemt kunne se, hvor du kan spare penge og øge opsparingen.
Hvis du har lyst, kan du eventuelt se en af mine youtube-videoer, hvor jeg viser, hvordan jeg laver mit eget budget. Videoen kan ses HER